Vinkkejä hääpäivän aikatauluun

 
 

Hääpäivänä aikataulu on tärkeässä roolissa hääpäivän onnistumisen, mutta myös kuvauksen näkökulmasta

Hääparit monesti kammoksuu tarkkoja aikatauluja, koska halutaan mennä go with the flow -fiiliksellä, mutta hyvin suunniteltu aikataulu nimenomaan mahdollistaa itse hääpäivänä hetkessä elämisen.

Kun aikataulu on suunniteltu ennakkoon, hääparin ei tarvi miettiä asioiden sujumista päivän aikana, kun kaikki palveluntarjoajat sekä hääseurue tietää mitä tapahtuu, missä ja koska.

Kun aikataulu suunnitellaan yhdessä, kerron teille minkä verran aikaa tulee varata päivän eri toimintaan kuvauksen näkökulmasta, kuten

-aamuvalmisteluiden kuvaamiseen

-first look- kuviin

-hääparin potrettikuvaukseen

-hääseurueen kuvaukseen

-virallisiin perhekuviin ja koske ne on hyvä hetki ottaa

-mihin aikaan on hyvä kuvata iltapotretteja

Lisäksi annan valokuvaajana hääpareilleni parhaat vinkit kuvauksen näkökulmasta päivän kulkuun kuvauksen näkökulmasta ylipäätään, mutta kerron myös mitä on hyvä huomioida aikataulua suunnitellesssa.

Todennäköisesti hääpari suunnittelee nsimmäistä kertaa hääpäivää, valokuvaajana taas olen konkari hääpäivän aikatauluasioissa ja autan sen osalta tosi mielelläni.

Hyvin suunniteltu mahdollistaa aina paremmin hetkessä elämisen!

 
 
 
 
 
 

Aamuvalmistelut

Hääpäivänä kuvauspäivä alkaa useimmiten aamuvalmisteluiden kuvaamisella. Tällöin valokuvaaja saapuu yleensä hotellille tai muuhun valmistautumispaikkaan noin tuntia ennen, kun ollaan lähtövalmiina kohti seuraavaa etappia.

Näin saadaan kuvattua hieman aamun tunnelmia ja fiilistelyä, yksityiskohtia, pukeutumista ja lookin viimeistelyä jne.

Monesti valokuvaaja ikuistaa vähintään morsiamen valmistautumista, mutta jos aikataulut ja paikkojen välimatkat antaa myöden, kuvataan lähes aina myös sulhasen valmistautumista

Hääpäivän muistojen kuvatarinan näkökulmasta on myös mainiota, jos saadaan päivän kuvaus aika natsaamaan aamuvalmisteluista aina bileiden käynnistymiseen saakka.

Aamuvalmisteluiden aikana kuvataan nimenomaisesti fiilistelyä ja valmistatumista tärkeään päivään. Lisäksi tämä on hyvä hetki tallentaa muistoiksi päivän huolella mietittyjä yksityiskohtia valmistautumisen ja asujen osalta.

Aamuvalmisteluiden lomassa otamme myös hääparista myös yksin. Yksinkuvissa tulee esiin hyvin myös häälook eli morsiamen hääpuku, kampaus, asusteet ja kimppu sekä sulhasella puku ja asusteet.

 
 
 
 
 
 

Hääpotretit

Hääpotrettikuviin miljöössä kannattaa varata aikaa noin 1h tai hieman kauemmin esim 1,5h, jos samalla otetaan first look-kuvat ja kuvia myös kaasojen ja bestmanien kanssa. 

Missä vaiheessa hääpotretit otetaan?

Useimmiten hääpotretit kuvataan aikataulusyistä ennen vihkimistä, jolloin kuvaus alkaa ns. first look -hetkellä, jossa pari näkee toisensa ensimmäistä kertaa päivän aikana. Hääpotretit voidaan kuvata myös vihkimisen jälkeen, jos hääpari haluaa kohdata vasta kirkossa.

Hääpotretteihin kannattaa suhtautua aikana, jolloin voi viettää aikaa kahdestaan, sillä moni  jää kaipaamaan erityisesti juuri kahdenkeskistä aikaa hääpäivästä.

Jos on mahdollista hääpäivän aikataulujen puitteissa, kannattaa hääpotrettien kuvaaminen pilkkoa muutamaan kuvaushetkeen päivän aikana. Näin me saadaan erilaista miljöötä, valoa ja fiilistä kuviin ja hääpotreteista monipuolinen kokonaisuus.

Hääpotrettikuvauksessa tärkeintä on aina hääpari ja se rakkaus mitä heidän välillään on, miljöö kuvien toteuttamiselle sekä muut yksityiskohdat tulee aina vasta kakkosena. Miljöötä valitessa on kuitenkin hyvä miettiä mikä olisi hääparille luonteva ympäristö, millaista fiilistä toivotaan kuviin, onko joku elementti joka on hääparille tärkeä, joka olisi merkityksellistä saada kuviin mukana (esim vesi). Kuvausmiljöö mietitään aina mahdollisimman monipuoliseksi, mutta samassakin spotissa saa otettua hyvän variaation kuvia suuntaa, kuvakulmaa ja rajausta vaihtelemalla.

Jos potrettikuvaukseen pystytään hääpäivänä nipistämään vain hetki aikaa, priorisoidaan ennemmin yksi kuvauspaikka ja sen monipuolinen hyödyntäminen sen sijaan, että kiiruhdettaisiin paikasta toiseen.

Usein hääseurueen, sekä kuvat kaasojen ja bestmanien kanssa otetaan esim ennen vihkimistä hääpotrettien jälkeen.

Suosittelen hääpareja aina varautumaan aikataulun kanssa myös siihen, että käydään iltasella ottamaan muutamat kuvat pehmeän iltavalon aikaan. Tunnelma hääparin välillä on illalla myös yleensä vapautuneempi ja rennompi kuin päivällä, ja se näkyy myös kuvissa.

Aikaa iltakuvaushetkeen voidaan varata 15-30 minuuttia, mutta tietysti hääparin toiveita kuunnellen. Iltapotretit on myös ihana hetki syventyä oman puolison kanssa rakkauskuplaan häähulinasta. Iltapotrettien ajankohta kellonajan suhteen ei ole kiveen hakattu ja riippuu tietysti päivän valosta, säästä, kuvauskuukaudesta ja miten iltavalo tulee suhteessa kuvausmiljööseen, mutta useimmiten parasta aikaa tälle on noin muutaman tunnin sisään ennen auringonlaskua.

 
 
 
 
 
 
 

Vihkiminen

Joskus hääpäivän kuvaus aloitetaan hääparin toiveesta vasta vihkimisestä, jolloin potretit kuvataan vihkimisen jälkeen. Mikäli kuvaus alkaa vihkimisestä, on kuvaajan hyvä aloittaa noin 30 minuuttia ennen vihkimisen alkamista kuvaus. Näin saadaan ikuistettua fiiliksiä ennen h-hetkeä, vieraiden saapumista ja miljöötä.

Jos vihkiminen on kirkossa, se vie tyypillisesti 30-45 minuuttia. Juhlapaikalla toteutettu siviilivihkiminen on yleensä lyhyempi ja vaihtelee muutamasta minuutista(!!) mahdollisen extrasisällön myötä (musiikkiesitys, hääparin valat, pidempi puhe) mukaan yleensä korkeintaan puoleen tuntiin.

Vihkimisen jälkeen, kuten päivän aikatauluissa muutenkin on hyvä muistaa aikatauluttaa myös paikasta toiseen siirtymiin kuluva aika.

 
 
 
 
 
 
 

Hääjuhla

Käyn hääpäivän aikataulun läpi aina yhdessä hääparin kanssa, että voimme suunnitella päivän myös kuvauksen näkökulmasta sujuvaksi. Jos näyttää siltä, että aikataulu on liian tiukka ohjelman osalta, mietimme miten siitä saisi väljemmän. Jos aikataulussa näyttää olevan liikaa jouten aikaa ”väärässä” kohtaa, suunnittelemme aikataulun niin, että ohjelma etenee sopivaa vauhtia.

Hääjuhlan aikataulujen lisäksi juhlan kulusta sujuvan tekee se, että joku on puikoissa ohjelman osalta seremoniamestarina ja kertoo vieraille mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja koska tapahtuu.

Hääjuhlan kuvaaminen on pääasiassa dokumentaarista kuvaamista eli tallennetaan hääpäivän tapahtumia, hetkiä ja tunnelmia ikuisiksi muistoiksi päivän kuvatarinaan. Yleensä kuvaus juhlassa jatkuu siihen saakka, että virallinen ohjelma on lopuillaan ja biletunnelmia kuvataan hetken aikaa.

Yhteiskuvat

Hääjuhla on erinomainen tilaisuus ottaa yhteiskuvia sellaisten ihmisten kanssa, jotka harvemmin osuu muuten samaan aikaan samaan paikkaan.

Pyydän hääparilta listan heidän toivomista kokoonpanoista yhteiskuvien suhteen, että voidaan miettiä mihin väliin aikataulua tälle on hyvä varata aikaa sekä kauanko se realistisesti vie. Kokoonpanoja miettiessä on hyvä miettiä mitkä kuvat on itselle tärkeitä ja mille on käyttöä sen sijaan, että otetaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat eri variaatiot esim kaikkien vieraiden kanssa, sillä ilman suunnitelmaa tilanne lähtee yleensä laukalle.

Otan aina hääparista kuvia mahdollisimman paljon heille rakkaiden ihmisten kanssa pitkin päivää myös extempore, mutta neuvon silti aina varaamaan etenkin ”pakolliselle perhekuville” aikaa erikseen, että ne tulee varmasti otettua.

Ruokailun jälkeen on yleensä hyvää aikaa kuvata yhteiskuvat perheiden kanssa, kun ihmiset on ruokailusta valmiita ripotellen. Myös yhteiskuvat hääseurueen kanssa voi ottaa tässä kohtaa.

 


Kauanko hääkuvaus kestää?

Dokumentaarinen hääkuvaus tarkoittaa sitä, että hääpäivä dokumentoidaan aamusta iltaan. Hääkuvauksen kesto määräytyy päivän aikataulujen sekä hääparin toiveiden mukaan. Useimmiten hääpäivän kuvaukseen halutaan mukaan koko päivän kaari, jolloin hääkuvauksen kesto vaihtelee 8-12 tunnin välillä. Joskus hääkuvaukseen saattaa riittää lyhyempikin aika, mutta tyypillisesti dokumentaarisen hääkuvauksen aikaikkuna on koko päivä.

Hääkuvauksen hinta vaihtelee samallakin kuvaajalla sitten sen mukaan kuinka kauan hääkuvaus kestää.

Tyypillisesti valokuvaus alkaa aamuvalmisteltuista ja hääjuhlassa jatkuu siihen saakka, kun illalla bileet pyörähtävät käyntiin ja virallisempi osuus juhlasta alkaa olla ohi. Näin saadaan koko päivä paketoitua upeisiin kuvamuistoihin.



Milloin varata hääkuvaaja?

Kuvat ovat lähes ainoa konkreettinen muisto mikä hääpäivästä jää käteen, joten suosittelen lämpimästi harkitsemaan dokumentaarista hääkuvausta. Hääpäivän jälkeen moni investointi saattaa tuntua turhalta, mutta kuvien arvo vain kasvaa vuosien myötä ja niihin investoimisen merkitys sen myötä.

Hääkuvaajan varaaminen onkin siksi hieman yllättäen tärkeimpiä asioita, kun lähdet suunnittelemaan hääpäivää ja hääkuvaajan varaaminen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin. Kun hääpäivän tärkeimmät yksityiskohdat eli hääpäivä ja juhlapaikka on varattu, voit olla yhteydessä valokuvaajaan.



Jos sulle heräsi mitään kysyttävää, tule jatkamaan juttua esim instaan tai laita mulle viesti yhteydenottolomakkeen kautta :)

 
 

 
 
 

Lotta Polviander on suomalainen palkittu häävalokuvaaja, joka kuvaa sekä Suomessa että ulkomailla.

Lotta kouluttaa myös muita valokuvaajia mentoroimalla sekä järjestää workshopeja.

 

Edellinen
Edellinen

10 vinkkiä hääpäivän kuvaamiseen

Seuraava
Seuraava

Vinkkejä valokuvaajalle ja yrittäjälle