Mitä valokuvaus maksaa?

 
 

Näin valokuvaajan hinnoittelu muodostuu

Valokuvauksen hintaan vaikuttaa moni tekijä, joten eri kuvaajien hinnasto ei ole suoraan vertailukelpoinen. Kun alat etsiä teille sopivaa valokuvaajaa, suosittelen aina ensin miettimään mikä teille on kuvissa tärkeää, ja kartoittamaan sen perusteella sopivaa kuvaajaa.

Kuvauskokonaisuuden hinta voi vaihdella paljonkin eri kuvaajien välillä, ja asiakkaana tämä voi tuntua hämmentävältä.

Helposti ajattelee, että valokuvauksessa maksetaan kuvausajasta ja valmiista kuvista, mutta todellisuudessa hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, kuten kuvaajan ammattitaito, käytettävät laitteistot, jälkikäsittely, palvelun laajuus ja sijainti.

Myös kuvauksen luonne vaikuttaa hinnoitteluun ja monimutkaisemmat, pitkäkestoisemmat projektit, kuten hääkuvaukset tai kaupalliset kuvaukset, ovat usein arvokkaampia.

Tässä artikkelissa käyn läpi, mistä valokuvauksen hinta muodostuu ja mitä eri valokuvaajien hinnoittelussa kannattaa huomioida.

Miksi valokuvauksen hinnat vaihtelevat?

Valokuvaushinnat eivät ole yhdenmukaisia, sillä eri kuvaajilla on erilaiset toimintamallit, erikoistumisalansa ja kustannusrakenteensa.

Kuvaajien välillä hintaan eroa tekee esimerkiksi:

  • kuvaajan ammattitaito — kokemuksen ja teknisen osaamisen vaikutus laatuun

  • kuvauspaketin sisältö — mitä palvelu kattaa, esim. suunnittelu, kuvausaika, valmiiden kuvien määrä, mahdolliset kuvatuotteet

  • käytetty aika — kuvaajan kokonaisuuteen käyttämä aika, mukaan lukien valmistelu, itse kuvaushetki ja jälkikäsittely

  • kuvaajan sijainti ja matkakulut – kuvauspaikan etäisyys ja mahdolliset lisäkustannukset

  • kuvaajan erikoistuminen kuvattavaan asiaan – tietyt kuvausalat, kuten hää- tai mainoskuvaus, vaativat erityistä asiantuntemusta

  • laitteistokustannukset — kuvauskaluston, valaisukaluston ja muiden välineiden arvo vaikuttaa hinnoitteluun ja se myös voi vaihdella suuresti eri tasoisten kuvaajien välillä

  • kuvien käyttöoikeudet — tämä koskee etenkin kuvien kaupallista käyttöä, mitä laajemmat oikeudet asiakas haluaa kuviin, sitä korkeampi hinta työstä on maksettava

  • liiketoiminnan kustannukset!

 
 
 
 
 
 

Valokuvaajan ammattitaito ja kokemus

Ammattitaitoisen valokuvaajan osaaminen vaikuttaa suoraan lopputulokseen. Kokeneella kuvaajalla on teknistä taitoa hallita valaistusta, sommittelua ja kuvankäsittelyä, mutta myös kyky ohjata kuvattavia ja luoda tunnelma, joka näkyy lopputuloksessa.

Valokuvaajan ammattitaito koostuu useista eri osa-alueista. Tässä on muutamia keskeisiä tekijöitä:

  1. Tekniset taidot: Ammattitaitoinen valokuvaaja hallitsee kameran ja sen asetukset, kuten valotus, tarkennus, valkotasapaino ja ISO-arvot. Kuvauskalusto on omaan palveluvalikoimaan nähden riittävän kattava objektiivien ja muiden lisävarusteiden suhteen ja ammattitaitoinen kuvaaja osaa käyttää niitä asianmukaisesti.

  2. Vuorovaikutustaidot: Valokuvaajan on kyettävä kommunikoimaan erilaisten asiakkaidensa kanssa ja lukemaan tilanteita sekä ihmisiä. Hyvät sosiaaliset taidot auttavat luomaan rentoutuneen ja luottamuksellisen ilmapiirin kuvauksissa.

  3. Luovuus: Valokuvaus on taiteellinen ala, joten luovuus on keskeisessä roolissa. Valokuvaaja osaa nähdä ainutlaatuisia näkökulmia ja tuottaa visuaalisesti kiinnostavia kuvia. Ammattitaitoinen valokuvaaja osaa hyödyntää erilaisia kuvaustekniikoita ja huomioi aina myös sommittelun, kuvakulmat, valaistuksen ja yhdistää taiteellisen puolen tekniiseen osaamiseen vaihtuvissa olosuhteissa.

  4. Jälkikäsittely: Kuvien editointi ja jälkikäsittely ovat tärkeitä taitoja. Tärkeintä on silti, että kuva on jo kuvaustilanteessa luotu teknisesti oikein, sillä jälkikäsittely on vain kuvan viimeistelyä.

  5. Kuvan tarina: Hyvä valokuvaaja osaa kertoa tarinaa kuvillaan. Tämä tarkoittaa tunteiden, tunnelman tai tapahtumien välittämistä katsojalle. Valokuvaaja myös valitsee mitä hän näyttää tai ei näytä kuvatarinassaan, mitä asioita korostaa, miten erilaiset kuvat kuljettavat tarinaa ja miten kuratoitu lopputulos luo kokonaisuuden.

  6. Asiakaspalvelu: Ammattitaitoisen valokuvaajan on tärkeää ymmärtää asiakkaidensa tarpeet ja toiveet. Hyvä asiakaspalvelu ja asiakassuhteiden ylläpito ovat olennaisia alalla pärjäämiselle. On myös tärkeä löytää oma kohderyhmä ja omat vahvuutensa kuvaajana, koska tämä näkyy koko palvelukokonaisuudessa.

  7. Markkinointi ja liiketoimintaosaaminen: Moni valokuvaaja toimii yrittäjänä, joten markkinointi-, hinnoittelu- ja liiketoimintaosaaminen ovat tärkeitä taitoja.

 
 
 
 
 
 

Liiketoiminnan kustannukset

Liiketoiminnan kustannukset voivat vaikuttaa merkittävästi valokuvaajan hinnoitteluun. Seuraavassa on muutamia keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttaa valokuvauspalvelujen hintoihin:

  1. Välineet ja kalusto: Kamerat, objektiivit, valaistuslaitteet, tietokoneet ja muut tarvikkeet ovat usein arvokkaita. Näiden kustannukset lasketaan mukaan palvelun hintaan, koska kaluston hankinta ja huolto ovat jatkuvia kulueriä.

  2. Työhön käytettävä aika: suunnittelutyö, kuvausaika, jälkikäsittelytyö, kuvauspaikkoihin tutustuminen, yhteydenpito asiakkaisiin, laskutus, studion ylläpito, matkustus kuvauspaikalle, jälkikäsittelytyö, markkinointi, sosiaalinen media, verkkosivujen päivittäminen ja kaikki muu työhön käytettävä aika on huomioitava hinnoittelussa kokonaisuuden tasolla

  3. Studion ylläpitokulut: Jos valokuvaajalla on oma studio, siihen liittyvät kulut, kuten vuokra, sähkö, vesi ja muut ylläpitokulut, sisällytetään hinnoitteluun.

  4. Henkilöstökulut: Jos valokuvaaja työllistää avustajia, meikkitaiteilijoita, stylistiä tai muita ammattilaisia, näiden työntekijöiden palkat ja kulut lasketaan mukaan hintaan. Lisäksi kirjanpitäjä on säännöllinen kulu.

  5. Vakuutukset ja pakolliset maksut: Liiketoiminnan vakuutukset ja muut pakolliset maksut, kuten arvonlisävero 25,5%, YEL-vakuutus ja muut verot vaikuttavat myös valokuvaajan hinnoitteluun.

  6. Ohjelmistomaksut: Kuvankäsittelyohjelmistojen lisenssit, galleriapalvelut, varmuuskopiointi, sähköiset sopimukset ja muut tarvittavat palvelut ovat usein pieniä kustannuksia yksittäin kuukausitasolla, mutta kokonaisuudessa niistä kertyy iso summa vuositasolla.

  7. Markkinointi ja mainonta: Liiketoiminnan markkinointikustannukset, kuten verkkosivujen ylläpitokustannus, uutiskirjealusta, sosiaalisen median mainonta, printtimainonta ja muut markkinointikustannukset lasketaan mukaan hinnoitteluun.

  8. Ammattikehitys: Valokuvaajan oma kouluttautuminen kurssien, mentorointien, workshopien ja muiden koulutuksien myötä on tärkeä osa ammatillista kasvua, sillä se kehittää ammattitaitoa ja näin ollen voi myös vaikuttaa hinnoitteluun.

  9. Matkakulut: Jos valokuvaaja matkustaa kuvauspaikalle, mukaan lasketaan matkakulut, kuten polttoaine, majoitus ja päivärahat.

Näiden kustannusten kattaminen ja voiton saaminen ovat tärkeitä valokuvaajan liiketoiminnan kannattavuuden kannalta. Siksi valokuvaajat hinnoittelevat palvelunsa kattamaan kaikki näistä kustannuksista ja samalla tarjoamaan laadukkaita palveluita asiakkailleen.

 
 
 
 
 
 
 

Sijainti ja matkakustannukset

Kuvaajan sijainti voi vaikuttaa hintaan huomattavasti. Monet palveluntarjoajat veloittavat eri puolella Suomea samoista palveluista eri summan, koska heidän omatkin kustannusrakenteensa voivat poiketa toisistaan suuresti. Usein esimerkiksi kiinteät kustannukset, kuten studiotilan vuokra on merkittävästi mitä pohjoisemmaksi mennään.

Lisäksi osa kuvaajista matkustaa toteuttamaan kuvauksia eri puolelle Suomea, jolloin hintaan voi olla suoraan huomioitu matkustukseen liittyvät kulut. Toiset kuvaajat taas lisäävät matkustuksesta syntyvät lisäkulut paketin päälle ja laskuttavat toteuman mukaan erikseen.

 
 
 
 
 
 
 

Kuvaajan erikoistuminen ja sen vaikutus hintaan

Kaikki valokuvaajat eivät kuvaa kaikkea, ja se on hyvä asia. Valokuvaaja voi erikoistua tiettyyn kuvausalaan ja itse kuvaan ihmisiä eri yhteyksissä, kuten:

  • Hääkuvaus – Dokumentaarinen tyyli, tunteiden vangitseminen, hektinen työskentely

  • Brändi- ja yrityskuvaus – Yrityksen visuaalinen ilme, markkinointikäyttöön suunnitellut kuvat

  • Muotokuvaus – Henkilökuvat, joissa painotetaan estetiikkaa ja valaistusta

  • Mainoskuvaus – Stailatut ja tarkasti suunnitellut kuvat kaupalliseen käyttöön

Tämän lisäksi on monia muitakin genrejä, kuten:

  1. Maisemakuvaus: Kuvataan luonnonmaisemia, kaupunkinäkymiä ja muita ulkoilman kohteita. Tärkeää on hyvä sommittelu ja luonnonvalon hyödyntäminen.

  2. Luontokuvaus: Keskittyy eläinten, kasvien ja luonnonilmiöiden kuvaamiseen. Usein vaatii kärsivällisyyttä ja tietoa kuvattavista kohteista.

  3. Makrokuvaus: Kuvataan pieniä kohteita, kuten hyönteisiä, kukkia ja muita yksityiskohtia, erittäin läheltä. Makro-objektiivit ja erikoisvalot ovat usein tarpeen.

  4. Katukuvaus: Dokumentoidaan arkielämää ja ihmisiä kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on vangita spontaanit ja aidot hetket.

  5. Urheilukuvaus: Keskittyy urheilutapahtumien ja -suoritusten kuvaamiseen. Nopeatempoiset tilanteet ja teleobjektiivit ovat tyypillisiä tässä genressä.

  6. Reportaasikuvaus: Dokumentoidaan tapahtumia, ihmisiä ja paikkoja journalismin tarkoituksiin. Tavoitteena on kertoa tarina visuaalisesti.

  7. Ruokakuvaus: Kuvataan ruokaa ja juomia, usein mainontaa ja julkaisua varten. Hyvä valaistus ja sommittelu ovat tärkeitä.

  8. Muotikuvaus: Keskittyy vaatteiden, asusteiden ja mallien kuvaamiseen, usein muotilehtien tai mainoskampanjoiden tarpeisiin.

  9. Astrofotografia: Kuvataan yötaivaan kohteita, kuten tähtiä, planeettoja ja galakseja. Pitkät valotusajat ja erikoisvälineet ovat tärkeitä.

Kuten tästä laajasta kirjosta voi päätellä, se että on loistava hääkuvaaja ei takaa sitä, että osaa kuvata luonnonilmiöitä tai urheilua. Siksi on hyvä, että kuvaajilla on omat erikoistumisalansa.

Valokuvaajan erikoistuminen voi vaikuttaa merkittävästi hinnoitteluun. Tässä on muutamia esimerkkejä:

  1. Erikoisosaamisen ja kaluston tarve: Tietyt valokuvausgenret, kuten hääkuvaus tai mainoskuvaus vaatii monipuolista osaamista ja myös kaluston on oltava laajempi, että valokuvaaja pystyy vastaamaan asiakkaan kuvaustarpeisiin laadukkaasti vaihtuvissa olosuhteissa.

  2. Kokemus ja asiantuntemus: Valokuvaajat, jotka ovat erikoistuneet tiettyyn genreen ja saavuttaneet merkittävää kokemusta ja mainetta sillä alalla, voivat veloittaa enemmän palveluistaan. Asiakkaat ovat usein valmiita maksamaan enemmän kokeneen ammattilaisen työstä.

  3. Palvelukokonaisuus ja tyyli: Usein erikoistumisen myötä valokuvaaja kehittää oman tyylin ja koko palvelukokonaisuuden, joilla voi erottautua muista kuvaajista. Erilainen palvelukokonaisuus näkyy erilaisena hinnoitteluna.

  4. Käytettävissä olevat resurssit: Tietyt kuvaukset saattavat vaatia erityisjärjestelyjä, kuten kuvausluvan, lokaation vuokraamista, lisävalaistusta tai rekvisiittaa, jotka lisäävät kustannuksia.

  5. Kilpailu- ja markkinatilanne: Joissakin valokuvausgenreissä kilpailu voi olla vähäisempää, mikä voi vaikuttaa hinnoitteluun hintaa nostavasti ja toisaalta tietyissä genreissä, missä on paljon tarjontaa voi hinnat olla suhteessa edullisemmat.

 

Valokuvauspalveluiden hinta ja siihen vaikuttavat asiat ovat tosi laaja kokonaisuus. Artikkeli on kirjoitettu ammattikuvaajan näkökulmasta ja usein hintakirjo on vieläkin laajempi, jos huomioi mukaan myös kaikentasoiset harrastekuvaajat, joiden palvelua ei voi tässä kohtaa verrata kustannusten osalta.

Toivottavasti tämä artikkeli auttaa sua asiakkaan näkökulmasta ymmärtämään mitkä eri tekijät hinnoitteluun vaikuttaa ja minkä takia hintahaitari alalla on niin suuri. Ja jos olet valokuvaaja, toivon tämän tuovan sulle apua omaan hinnoitteluun.

Valokuvaaja, lue myös muut yrittämiseen liittyvät vinkkini.

Jos sulle heräsi mitään kysyttävää, tule jatkamaan juttua esim instaan tai laita mulle viesti yhteydenottolomakkeen kautta :)

 
 
 
 

 
 
 

Lotta Polviander on suomalainen palkittu häävalokuvaaja, joka kuvaa sekä Suomessa että ulkomailla.

Lotta kouluttaa myös muita valokuvaajia mentoroimalla sekä järjestää workshopeja.

 

Seuraava
Seuraava

10 vinkkiä hääpäivän kuvaamiseen