5 vinkkiä perhekuvaukseen valmistautumiseen
Perhekuvaus on aina enemmän kuin pelkkä kuvaus, se on koko perheen elämys.
Kuvaus on yhdessä vietetty ikimuistoinen hetki, josta jää teille niin rakkaita muistoja näistä arvokkaista vuosista, kun teidän lapset oli vielä pieniä (tai vähän isompiakin jo).
Tapani toteuttaa perhekuvausta painottuu tarinankerrontaan ja annan teille runsaasti tilaa olla juuri sellaisia, kuin te olette. Ohjaan teitä kuitenkin läpi kuvauksen tehtäviä antamalla, mutta teidän kuvaushetki on uniikki ja juuri teidän näköinen, kuten myös lopputulos.
On silti olemassa muutamia asioita, mitkä vaikuttavat lopputulokseen ja mitkä on huomioida kuvausta suunniteltaessa.
Keräsin sulle 5 vinkkiä helpottamaan sun valmistautumista perhekuvauksen varaamiseen.
1 | Oikea asiakas ja valokuvaaja match
Mä alleviivaan aina sitä, miten tärkeää on, että asiakas ja valokuvaaja on sopiva pari, että asiakas saa mahdollisimman onnistuneen kuvauskokemuksen ja lopputuloksen.
Kuvaajaa valitetessa on hyvä miettiä kenen kuvaajan tyyli miellyttää silmää visuaalisesti, minkälainen tapa nähdä hetkiä kameran läpi miellyttää, toivotko kuvaajalta minkälaista otetta kuvaustilanteeessa, minkälainen kuvauskokonaisuus teillä on mielessä, mutta myös minkälainen kuvaaja tyyppinä olisi juuri teidän perheelle sopiva valinta.
Suosittelen tutustumaan kuvaajan portfolioon ja miettimään mitkä jutut siinä miellyttää sua eli onko kyse sävymaailmasta, kuvien tunnelmasta, valon käytöstä vai nimenomaan siitä, miten perhettä ja heidän välisiä hetkiä on ikuistettu.
Kuvat rakentuu aina monen tekijän summana, mutta tärkeä tekijä on valokuvaajan ja asiakkaan kemioiden kohtaaminen, että lopputulos voi olla rento ja kuvaustilanne kaikille mukava kokemus.
Kun on kyse perhekuvauksesta kannattaa valita kuvaaja, jolla on kokemusta lasten kanssa työskentelemisestä sekä kenen portfolion perusteella hän toteuttaa perhekuvauksia siihen tyyliin, mitä teillä on toiveissa. Somesta saa myös kuvien tyylin lisäksi hyvin tietoa siitä millainen kuvaaja on tyyppinä, joten sekin on hyvä väylä tutustua kattavasti kuvaajaan ennen päätöksen tekemistä.
Itse esimerkiksi olen 8-lapsisen perheen esikoinen ja työskennellyt vuosia lasten kanssa ja vahvuuteni perhekuvaajana on se, miten hyvin tulen lasten kanssa toimeen. Vauhdikkaammatkaan tilanteet lasten kanssa ei aiheuta itselleni stressiä kuvaustilanteessa, vaan saan pidettyä paletin kasassa. Tyyppinä olen iloinen, helpostilähestyttävä ja leikkisä, jolloin lasten on helppo bondailla kanssani.
2 | Milloin kuvaus toteutetaan?
Kuvauksen ajankohtaa miettiessä on hyvä hahmotella omia toiveitaan kuvien näkökulmasta, että osaamme miettiä sopivan kuukauden kuvaukselle.
Onko joku tietty paikka juuri teidän perheelle sopiva kuvauslokaatio? Onko ajatuksissa minkälainen vaatetus kuvaukseen? Mikä vuodenaika tai kuukausi olisi teille mieluinen? Mikä kellonaika päivärytmiä ajatellen? Minkälainen sävymaailma kuvausmiljöötä ajatellen? Minkälainen keli?
Kun miettii ensin näitä, saadaan hyvin hahmoteltua, koska olisi sopiva ajankohta kuvaukselle.
3 | Missä perhekuvaus toteutetaan?
Kuvauspaikka vaikuttaa osaltaan kuvausajankohtaan, kuvauksen kulkuun sekä vaatetukseen. On siis hyvä miettiä minkälainen miljöö olisi teidän näköinen ja oloinen, olisiko se esim ranta, niitty, puisto, kaupunkimiljöö tai jotain muuta.
Lisäksi vuodenaika vaikuttaa myös saman kuvauspaikan suhteen. Eli jos esimerkiksi tykkäät vehreästä niittymiljööstä, on hyvä ajankohta kuvaukselle touko-kesäkuussa. Jos taas lämpimät maanläheiset sävyt miellyttää enemmän, kuvausajankohta osuu elo-syyskuulle.
4 | Mihin aikaan kuvataan?
Kun kuvauspaikka on päätetty mietitään sopiva kuvausaika.
Lähtökohtaisesti kesäsesongilla iltasella on valon puolesta aina optimaalisinta kuvata, jolloin miljöötä pystyy hyöndyntämään monipuolisesti eikä tarvitse hakea varjoisia paikkoja.
Aurinkoinen keli asettaa omat haasteensa kuvattavana olemiseen. Kun on kirkasta ja tulee helposti siristeltyä silmiä ja lisäksi auringossa kuvatessa tulee usein kuuma, jolloin vaatteissa voi näkyä jälkiä hiestä. Lapset myös yleensä jaksava paremmin tuskastumatta olla kuvauksessa, jos emme kuvaa suorassa auringossa.
Eli jos esimerkiksi valitaan kuvauspaikaksi yleinen ranta kesällä on järkevintä kuvata vasta illasta valon takia myös siksi, koska päivällä rannoilla on paljon ihmisiä, joka vaikuttaa kuvauspaikan monipuoliseen hyödyntämiseen.
Nyrkkisääntönä on, että jos kuvaamme päiväsaikaan olisi kuvausmiljööstä löytyä avointa varjopaikkaa myös. Niityt ja rannat ja muut aukeat miljööt toimii paremmin iltasella. Kaupunkimiljöössä voidaan kuvata läpi päivän, kuten myös yleensä puistomaisemmassa ympäristössä, joissa saadaan puiden tuomaa varjoa hyödynnettyä.
Kesäaikaan toukokuu-heinäkuu välillä kuvausaika tyypillisesti menee 18-21 väliin ja syksyä kohti mennessä pystymme kuvaamaan jo aiemmin. Syyskuu on vielä parasta miljöökuvaussesonkia ja silloin päästään kuvaamaan hyvin jo aiemmin, kun aurinkokin laskee aikaisemmin.
Kuvaajana minä osaan kertoa mikä olisi sopiva kellonaika kuvaukselle, kun tiedämme missä kuvataan ja koska. Huomioin silti aina toiveet ja suunnitellaan kokonaisuus sen mukaan.
5 | Miten pukeutua perhekuvaukseen?
Teidän perheen vaatetuksella sekä miljööllä ja kuvauksen kellonajalla on iso merkitys kuvien tunnelmaan, joten annan aina mielelläni vinkkejä ja olen apunanne suunnittelemassa toimivaa kokonaisuutta juuri teidän kuvausta ajatellen.
Suosittelen lähestymään pukeutumista siltä tärkeimmältä näkökulmalta - missä me kuvataan ja mitä te normaalisti voisitte pukea valitsemaamme lokaatioon?
Rannalla esimerkiksi toimii liehuvat helmat, rento look, paljaat varpaat, lyhyet hihat ja lahkeet. Kaupunkimiljööseen taas on vaatteiden lisäksi mietittävä kenkäasiat kuntoon ja asu voi olla arkisempi mitä rannalla. Saatko kiinni ideasta?
Jos kuvaamme kesällä ei tarvita vaatteissa yhtälailla kerroksia ja ihoa saa näkyä, kun taas syksymmällä toimii upeasti kerrokset, myssyt, neuleet ja ylipäätään erilainen tyyli pukeutumisen osalta.
Eli lokaatio ja kuvausajankohta määrittää myös pukeutumispuolta.
Asuissa tärkeintä on aina se, että teillä on hyvä olla ja näytätte itseltänne. Jos miettii rennon tai juhlavan välistä, rento toimii aina hyvin. Tärkeää on, että vaatteissa on hyvä ja helppo olla ja toimia lasten kanssa.
Koostan perhekuvaukseen pukeutumisesta vielä oman blogipostauksen, johon kerään kattavasti vinkkejä vaatetusasian miettimiseen.
Tässä muutamat huomionarvoiset pointit, kun lähdet miettimään teidän perheelle kuvauskokemusta. Olen aina mielelläni apua kaikissa kuvaukseen liittyvissä asioissa ja autan suunnittelemaan juuri teidän näköisen kuvaushetken.
Loppuun vielä tärkein vinkki; älä odota. Tulkaa kuvaukseen ja tallennetaan kaikki se hyvä ja kaunis mitä teillä on. Elämä ei ole koskaan täydellistä, mutta hetket teidän perheen välillä on.
Lotta Polviander on suomalainen palkittu häävalokuvaaja, joka kuvaa sekä Suomessa että ulkomailla. Lotta kouluttaa myös muita valokuvaajia mentoroimalla sekä järjestää workshopeja.